Begynnelsen

Grand Hotel ble åpnet i 1874 av konditor Julius Fritzner, etter at professor Chr. Heibergs tre etasjes privatbolig var omgjort til hotell. Grand betyr stor, og navnet var et naturlig valg fordi bygningen var stor og Kristiania var iferd med å bli en storby.

Caféen ble åpnet først. Den nødvendige ombyggingen ble utført av arkitekt Jacob Nordan, og utsmykningsarbeidene av Fritzners gode venn Wilhelm Krogh, som var dekorasjonsmaler og teatermaler ved Kristiania Theater. Opprinnelig lå Caféen hevet over gateplan, og gjestene måtte gå opp en utvendig trapp, men i slutten av 70-årene ble gulvet senket og lokalet innredet på ny. Fra det tidspunktet ble Caféen samlingstedet for hele Kristiania.

Professor Christen Heibergs treetasjers hus på hjørnet av Karl Johansgate 31 hørte til en rekke av fornemme borgerhus som ble bygget omkring 1840 langs "den nye Slotsvej", som Karl Johan ble kalt den første tiden. For ettertiden kan det virke som en opplagt sak å starte et nytt hotell i dette nye fasjonable strøket, men slik så det ikke ut i samtiden. Mange frarådet Julius Fritzner dette prosjektet, og så det som en dumdristig tanke å drive hotell utenfor de gamle bykvartaler, så og si på landet.

Grand Hotel ble åpnet i 1874 av konditor Julius Fritzner, etter at professor Chr. Heibergs tre etasjes privatbolig var omgjort til hotell. Grand betyr…
Les mer Stengt