Kristiania Bohemen

Det var her de satt, Kristianias bohem, og ønsket oppgjør med et foreldet samfunnssystem, kjønnsroller og familiestruktur. De prøvde å efterleve sine ni bud. Det første lød: «Du skal skrive ditt eget liv», og det ble utgangspunktet for deres holdning som kunstnere.

Christian Krohg fulgte dette bud og holdt seg skrivende og tegnende til sine siste leveår. Og var trofast med den gamle Dagligstuen. At han var hedersgjest nr. 1 og Ibsens arvtager understreket Grand i 1914, da direksjonen forærte ham karaffel og burgunderglass i slepet krystall, som alltid sto på hans stambord. Bohemenes niende og siste bud: "Du skal ta livet av deg", kunne man jo gjøre med pjoltere, mente de unge radikale på Grand i 80-årene. Navnet fikk de fra P.J. Holter, som hadde vært i London og tatt med whisky og soda hjem. Konkurranser ble avholdt og seierherren klarte hele 24, men måtte til slutt rekvirere en halv portvin for å ha noe å sove på... Til caféen kom blant annet Henrik Ibsen, Arne Garborg, Jonas Lie, Knut Hamsun, Gustav Vigeland, Gerhard Munthe, Nils Hansteen, Wildenvey, Roald Amundsen og den personifiserte bohem Hans Jæger. I spissen for de nye kvinnene gikk "la vraie princess de la bomen", Othilia Lasson Engelhart. Både Krohg og Jæger var forelsket i fru Oda, som representerte den nye tid. Det gjorde forresten også de andre "unde, frejdige vakre piger", som brøt innlærte tabuer om at caféen bare var for menn, deltok i debattene, røkte sigaretter og drakk pjolter. Også malerne Thaulow og Karsten, Werenskiold og Skredsvig, Munch og Krohg vanket her. De endte alle opp på Nasjonalgalleriet, selv om de dengang ble betraktet som noen "forfærdelige Rabulister". En av de mest farverike var maleren Karl Dørnberger, som en tid satt på nr 19 for gateuorden, men fikk permisjon for ordne noen bankaffærer. Lysten til å stikke innom sitt gamle stamsted ble for stor og det ble både livelig og sent. Så han skrev en lapp til fengselsbetjenten og ba en piccolo overbringe den: "Kommer sent hjem, legg en nøkkel under dørmatten".

Det var her de satt, Kristianias bohem, og ønsket oppgjør med et foreldet samfunnssystem, kjønnsroller og familiestruktur. De prøvde å efterleve sine…
Les mer Stengt